Traseul tematic Carstul din Parcul Național Semenic Cheile Carașului:
Parcul Național Semenic - Cheile Carașului are scopul de a proteja ecosistemele terestre, acvatice și subterane iar carstul înglobează toate aceste tipuri, constituind una din cele mai interesante zone, cu peisaje spectaculoase.
Traseul tematic are un rol educativ pentru a oferi posibilitatea înțelegerii formelor de relief, în teren. Traseu: Comarnic — Navesul Mare, pe drumul județean DJ582C.
Durată: 1oră până la Navesul Mare (arborele Sequoia dendrom giganteum).
Lungime: 4,4km. Diferența de nivel: 135m. Altitudine 410m Comarnic, 545m Navesul Mare.
Tematica panourilor: geologia carstului, carstul, cheile și canioane, creste calcaroase,
pereți și grohotișuri, lapiezuri, doline, ponoare și izvoare, tuf calcaros, peșteri.
Pe traseul tematic pot fi observate numeroase forme carstice a căror dezvoltare este detaliată în panourile explicative:
Valea carstică Comarnic are versanți abrupți cu numeroși pereți verticali, creste, lapiezuri și grohotișuri. În talvegul văii sunt numeroase ponoare iar în versanți câteva zeci de peșteri. Valea Navesului este o vale carstică seacă prin care întrecut a curs pârâul Ponicova și s-a vărsat în valea Comarnic. Ulterior, s-a transformat parțial într-o vale de doline. Ponorul Popovăț este o vale activă și în prezent care a determinat formarea Peșterii Popovăț prin drenarea în subterana apei până în râul Caraș. Ponorul Ponicova este situat la capătul aval al văii cu același nume și reprezintă intrarea apei în Peștera Comarnic. După un parcurs subteran, apa iasă din nou la suprafață în valea Comarnic. Versanții văii au lapiezuri.