Ce este un parc național?
Parcul Naţional Semenic - Cheile Carașului - arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere". Categoria II IUCN.
Se suprapune peste:
- 1 rezervație științifică (categoria I IUCN)
- 10 rezervații naturale (categoria IV IUCN)
- 2 situri Natura 2000 (SCI, SPA)
- 1 sit UNESCO (păduri)
Localizarea Parcului
- Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului are o suprafaţă de 36.051 ha şi este situat in sud-vestul României, în centrul judeţului Caraş-Severin, zona nordică a Munţilor Aninei şi zona estică a Munţilor Semenic.
- Unitaţile administrativ-teritoriale care se suprapun parţial în parc sunt: Resiţa, Caraşova, Goruia, Anina, Bozovici, Prigor, Teregova, Văliug. Localităţile situate la extremităţile parcului sunt la nord Reşiţa (cartierul Cuptoare), la sud Bozovici (asezarea Poneasca), la est Teregova şi la vest Garlişte.
- Parcul se întinde pe două unităţi montane total diferite ca geomorfologie şi hidrologie şi adăposteşte o mare diversitate floristică şi faunistică.
- Munţii Semenic (55%). Formaţi din roci metamorfice, magmatice bine impăduriţi cu pante relativ domoale, sunt loc de obârşie pentru o mare parte din râurile importante ale Banatului, cota maximă este 1446,9m in Vf. Gozna.
- Munţii Aninei (45%). Formaţi din roci sedimentare puternic carstificate, destul de bine împăduriţi, sunt brăzdaţi de chei şi văi de doline separate de platouri cu lapiezuri. Adăpostesc peste 800 de peşteri şi avene în zona parcului. Cota maximă în parc este de 955,3m in culmea Certej.
Hărți
Rezervaţiile naturale
- RONPA 0299 Cheile Caraşului
- RONPA 0300 Izvoarele Caraşului
- RONPA 0301 Izvoarele Nere
- RONPA 0302 Cheile Gârliştei
- RONPA 0303 Bârzăviţa
- RONPA 0304 Rezervaţia Buhui – Mărghitaş
- RONPA 0305 Peştera Comarnic
- RONPA 0306 Peştera Popovăţ
- RONPA 0307 Peştera Buhui
- RONPA 0866 Peştera Exploratorii 85
- RONPA 0846 Peștera Răsuflătoarei (rezervație științifică)
- Suprafaţa acoperită cu pădure din cadrul Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este de aproximativ 31.000 hectare.
- Cea mai mare extindere o au pădurile de fag care ocupă peste 80% din suprafaţa parcului naţional, restul suprafeţei fiind acoperită cu păduri de răşinoase şi păduri de amestec Vegetaţia forestieră este constituită aproape în întregime din făgete pure unele cu structuri pluriene şi consistenţă plină.
Situri Natura 2000
Sit UNESCO - Izvoarele Nerei
Flora
- Condiţiile deosebit de variate din zona Munţilor Banatului au determinat instalarea unei flore bogate în specii de cormofite, respectiv un număr de 1277 de specii, răspândite în diferite biotopuri caracteristic perimetrului de referinţă a ariei naturale protejate. Vă prezentăm câteva exemplare de specii cum ar fi: Orhidee (Orchidaceae), Crinul de pădure (Lilium martagon), Laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris).
Fauna
- Fauna este reprezentată de 672 specii din care peste 80 de specii sunt protejate de convenţii internaţionale şi directive europene (90 lista roşie naţională, 41 Berna, 32 directiva păsări)
- Diversitatea forestieră a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului este deosebită deoarece în cadrul acestuia se întâlnesc elemente faunistice venite din diferite regiuni ale lumii, având o evolutie aparte, datorită orogenezei carpatice si perturbatiilor climatice cuaternare.
Apăsați aici pentru vizionarea faunei și obiectivele naturale din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului!