Rezervația naturală Peștera Comarnic
Programul de vizitare al peșteri COMARNIC este în perioada aprilie – octombrie.
În această perioadă:
Sambată – duminică asigurăm ghid pentru grup minim 5 persoane;
Luni – vineri asigurăm ghid doar la solicitare facută în prealabil cu minim 24 de ore înainte de vizită, pentru grup minim de 5 persoane.
În cazul în care grupul de vizitatori este mai mic de 5 persoane, Peștera Comarnic, se poate vizita achitând contravaloarea biletelor pentru 5 persoane.
Programul de vizitare al peșteri COMARNIC.
10³º – 12³º
13ºº – 15ºº
15³º – 17³º
Vizitarea peșterii Comarnic necesita incaltaminte adecvată pentru munte.
Tarif de vizitare : 25 lei/adulţi şi 10 lei/ elevi, studenţi
Acces auto:
Din Reșița, se parcurge DN 58 spre Anina, la kilometrul 9 este intersecția spre satul Iabalcea, se face la stânga si se continua drumul pana in satul Iabalcea.
Se traversează satul si drumul continua până la cantonul silvic Padina Seacă.
În continuare drumul spre peșteră se poate parcurge pe jos (aprox. 45 min) sau cu mașina.
Persoane de contact :
Peștera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică (din 1947) în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului.
Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m); diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m.
Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui (6 547 m).
Din cei peste 6 200 m structuraţi pe 3 nivele (fosil, subfosil şi activ), turiştii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.