Cetatea Caraş (Krasso', Krassofovar, Grat, Turcului), Suprafaţă: 1.000 mp, altitudine 380m:
Face parte din sistemul de fortificaţii medievale din Banat, ridicata la începutul perioadei Regatului Angivin (Maghiar), atestată în anul 1323. A funcţionat în secolele
XIV – XVI iar din 1520 a fost sub stăpânire otomană până când a fost abandonată.
Zidurile cetaţii au o forma poligonalăa neregulată, construite pe un promontoriu de calcar la marginea abruptului Cheilor Caraşului, având suprafaţa de cca. 1.000 mp. Pe o latură, în fata intrării, sunt dispuse două şanturi de apărare săpate în stâncă iar în interior fundaţiile unor clădiri şi un rezervor de apă (fântână) partial obturat. Printre castelanii de Carasova, cea mai marcantă personalitate a fost cea a lui Filipo Scolari, om de stat maghiar şi căpitan de origine florentină. A devenit "Pippo di Ozora după căsătoria sa cu Barbara di Ozora şi "Conte de Temesvár" (Timisoara) în 1407.
Materialul arheologic consta în ceramică ce datează din secolele XIII-XV şi fragmente de arme.
Situl este protejat, inclus în Patrimoniul cultural naţional al României. Face parte din lista Monumentelor Istorice, cod: CS-I-s-B-10808 (RAN: 51029.20.01, 51029.20.02) şi Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului.
La intrarea în cetate se pot observa doua şanturi de aparare succesive, săpate în stâncă. Pe marginea celui de al doilea şant, sunt zidurile exterioare de aparare cu înaltimea de câţiva metri. În interiorul cetăţii se pot vizita segmente din fundaţia unor clădiri iar în zona centrală un puţ larg cu pereţi partial ziditi din piatra.
În sud-estul cetăţii este un punct de belvede de unde se poate observa în sud-est Cheile Caraşului spre Poiana Prolaz, în sud-vest Cheile Caraşului şi localitatea Caraşova iar spre sud râul Caraş şi poteca săpată în stâncă. Poate fi vizitată fără ghid.
Traseul secundar Crucea Iabalcei – Poiana Prolaz, marcaj triunghi rosu, are o lungime de 3 km şi strabate marginea Cheilor Caraşului. De la Crucea Iabalcei la Cetatea Caraşului sunt 1,1km iar din Poiana Prolaz la Cetatea Caraşului 1,9 km.