SITURI DE SUPRAFATA

1. Peştera Gaura Turcului
Localitatea: Reşiţa-Cuptoare
Locul: Sodol

La intrarea în pestera Gaura Turcului este un zid lung de 5m, gros de 0.8 m, construit din piatra de râu şi mortar, distrus partial.
Ziduri medievale sec VXI


2. Piatra Alba
Localitatea: Reşiţa-Cuptoare
Locul:Dl.Piatra Alba
Tezaur monetar sec I i.e.n. ;
urme de prelucrare a fierului sec XIV-XVII

Bibliografie: Balanescu


3. Cetatea Caraş (Graţ)

Loacalitatea: Caraşova
Locul: Dl. Zaglavac

Iniţial a avut o forma ovoidala, cu blocuri mari, elementele exterioare sunt reprezentate de cele 2 sanţuri de aparare sapate în stânca naturală pe latură de nord-est, aceasta fiind singura cale de acces. Din zidul de incintă, cu grosimi între 1.7 si 3.2 m s-au pastrat fragmente pe latura nordica, în interiorul incintei se observă urmele unui rezervor circular de apa.

Prima atestare; cetatea regala Regalis- comitatul regal de Caraş anul 1200
Cetatea Castrum de Crassou; una dintre cele 13 cetăţi din Comitat anul 1323
Este cucerita de Turci; apoi decade anul 1552.

Bibliografie:
Dumitru TeicuDragos Zipfl-Monumente medievale din Banat, Resita, 1997, p.1.
St. Matei-Studii din istoria artei, Cluj-Napoca, 1982, p. 115
Dumitru Teicu- Banatul Montan în Evul Mediu, Timisoara 1998, p.221.

SITURI SUBTERANE

1. Pestera Gaura Popovat

Locul: Sala inferioara
Epoca/cultura: paleolitic
Autor/an:E. Balogh 1936-1939 Fl. Mogosanu 1973
Materialul: unelte din oase de urs

Bibliografie: Kozlemenyek, II, 1942, p 9-13; Banatica, II, 1973, p 13.


2. P Cuptorul Ciumei

Epoca/Cultura: feudal
Autor/An: R. petrovszky
Materialul: fragmente ceramice atipice

Epoca/Cultura: modern
Materialul: fragmente ceramice atipice

Bibliografie: Banatica V 1979


3. P cu Plut

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: feudalismul mijlociu XIV-XV
Autor/An: R. Petrovsky
Materialul: fragmente ceramice

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: prefeudal
Materialul: Fragmente ceramice atipice

Bibliografie: Banatica 1979


4. P. Cuptorul Porcului

Locul: La cca 25 m de intrare
Epoca/Cultura: feudal târziu XVI-XVII
Autor/An: R.Petrovsky 1979
Materialul :

Fragmente ceramice
vatra de foc
veriga de fier

Locul: La cca 25 m de intrare
Epoca/Cultura: cotofeni
Autor/An:

R.Petrovsky 1979
O.Popescu
P.Rogozea 1981
P.Rogozea 1987
Materialul :
fragmente ceramice
corn de cerb prelucrat

Locul: La cca 25 m de intrare
Epoca/Cultura: feudal
Materialul :
Fragmente ceramice

Bibliografie:
St. Com C, III, 1979, p 234-235, fig 3
Banatica VI, 1981, p430, pl IX/1-4
Banatica , IX, 1987, p350, nr.1


5. P. cu Oase

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: cotofeni
Autor/An: R.Petroszkz 1979
Materialul:fragmente ceramice

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: Hallstat
Autor/An: P. Rogozea 1987

Materialul:
aschie de silex
fragmente ceramice

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: feudal XV-XVI
Autor/An: M.Guma 1993
Materialul: fragmente ceramice

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: Modern
Materialul: fragmente

Bibliografie:
St.Com C, III, 1979, p 236-237, fig 4
Banatica, IX, 1987, p 351, nr 14
Civilizatia 1993


6. P. Racovita
Locul:Zona intrarii
Epoca/Cultura: hallstain târziu

Autor/An:
P. Petrovskz 1979
M. Guma 1993

Materialul: fragmente ceramice

Locul:Zona intrarii
Epoca/Cultura: feudal târziu XVII-XVIII

Autor/An:
P. Petrovskz 1980-1981

Materialul: fragmente ceramice

Locul:Zona intrarii
Epoca/Cultura: dacic

Autor/An:
P. Petrovszky
O.Popescu
P.Rogozea 1981
P. Rogozea 1987
S.M. Petrescu 1997

Materialul: fragmente ceramice


7.P Tapului

Epoca/Cultura: dacic

Autor/An:

Fl. Mendelet 1987
R. Petrovszky 1987
H. Crisan 1986
P.Rogozea 1987
M.Petrescu 1993

Materialul: fragmente ceramice
Obs: loc de cult din perioada dacica

Epoca/Cultura:epoca moderna XVIII-XIX
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie:

Descoperiri dacice pe Valea Carasovei (comunicare la Sesiunea Stiintifica a Muzeului e Istorie al Transilvaniei), Cluj-Napoca, 25-27 mai 1978
St.Com c, III, 1979, p 240-242, fig 7, pl I-III
Spiritualitatea geto-dacilor , Bucuresti, 1986, p 382
Banatica, IX, 1987, p. 350, nr. 9
Studia carasebesiensis, I, 1993, 1, p.3
Viata privata, mentalitati colective si imaginar social în Transilvania, Oradea-Cluj, 1995-1996, p 27
An Ban, V, 1997, p 32-34, pl, VI/3-13;VII-VIII


8. P Cerbului

Locul: Zona intrarii
Epoca/cultura: paleolitic
Autor/an: E. Balogh 1936-1939
Materialul: unelte din oase de urs, piese de cuartit

Locul:Zona intrarii
Epoca/cultura: cultura cotofeni
Autor/an:

Fl. Mogosanu 1973
R. Petrovszkz 1975
Fl. Mogosanu 1978
R.Petrovskz 1979 P. Rogozea 1987.

Materialul: fragmente ceramice, oase cu urme de prelucrare

Bibliografie:
Kozlemenyek, II, 1942, p 9-13
Banatica, II, 1973, p 13
Banatica, III, 1975, p.368 (XIV Carasova, pct I)
Paleiliticul din Banat, 1978, p 14
Banatica V, 1979, p 37-39
St. Com C, III, 1979, p 231- 232, fig 1
Banatica IX 1987, p 351, nr 13


9. P. Liliecilor

Epoca/Cultura:cris starcevo

Autor/An:
V. Cadariu-R. Petrovszky 1975
Gh. Lazarovici 1975, 1979, R. Petrovszky
O. Popescu, P.Rogozea 1981 P. Rogozea 1987
M.Guma 1993
S.M. Petrescu 1997

Materialul: fragment ceramic

Epoca/Cultura:neolitic
Materialul: fragment ceramic

Epoca/Cultura: cotofeni II
Materialul: ragmente ceramice

Bibilografie:

Tibiscus, IV, 1975, p.25, nr 9 si pl 145-147, p. 153
Banatica, III, 1975, p.368 nr. XIV/2
St. Com C, III,1979, p.244, nr 9
Neol. Ban, 1979, p. 190, nr 16
Banatica, VI, 1981, p 431
Banatica, IX, 1987, p 350, nr 10
Civilizatia…, 1993, p 279, nr 160
Ann Ban, V, 1997, p 31-32, pl. V/3-4.


10. P. Lunga

Epoca/Cultura:feudal
Autor/An: R. Petrovszky 1980-1981
Materialul: fragment ceramic

Epoca/Cultura:modern
Materialul: fragment ceramic

Bibliografie: Banatica V 1979


11. P 2 Mai

Locul: Zona intrarii
Autor/An: R. Petrovszky
Epoca/Cultura: feudal
Materialul: fragmente ceramice

Locul: Zona intrarii
Epoca/Cultura: modern
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


12. P de la Socolovat

Autor/An: R. Petrovszky
Epoca/Cultura: feudal
Materialul: fragmente ceramice
Epoca/Cultura: modern
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


13. P. nr 1 Socolovat

Epoca/Cultura: feudal
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: modern
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


14. P Fugarilor

Epoca/Cultura: preistoric atipic
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: feudal
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: modern
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


15. P. Vraska

Epoca/Cultura: paleoliticul superior
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: silex

Epoca/Cultura: preistoric
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: feudal târziu
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


16. P Marghitas

Epoca/Cultura: cotofeni
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981


17. P Gaura Pârsului

Epoca/Cultura: cotofeni
Autor/An:R.Petrovszky
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: neolitic
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: epoca bronzului
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: dacic
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: prefeudal IV-VIII
Materialul: fragmente ceramice

Epoca/Cultura: feudal târziu
Materialul: fragmente ceramice

Bibliografie: Banatica VI 1981