Clima

Altitudinea relativ mica si influentele climatice submediteraneene fac ca amplitudinile termice sa fie de 18-19 grade C ,pe fondul unor valori medii anuale care scad odata cu altitudinea (de la 9 la 4 grade C).În lunile de iarna, valorile termicesunt negative, pentru ca vara sa nu depaseasca de 15 grade C.


Constituind primul obstacol important în calea maselor vestice de aer,în Muntii Semenic valoarea medie a precipitatiilor ajunge sa depaseasca 1.400m/an în zona somitala, pentru a scadea usor catre poalele masivului.


Teritoriul Parcului National Semenic-Cheile Carasului se încadreaza din punct de vedere al climei în climatul temperat-continental moderat,subtipul banatean, cu nuante submediteraneene.


Subtipul banatean este caracterizat prin circulatia maselor de aer atlantic si prin frecvente invazii ale maselor de aer mediteranean. Circulatia maselor de aer umed din vest si sud-vest este caracteristica întregului an. Acest cadru climatic general conduce la un regim termic moderat, cantitatii medii de precipitatii ceva mai ridicate decât în alte zone ale tarii la altitudini similare, perioade destul de dese de încalzire în timpul iernii si primaveri relativ timpurii.


Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului are un relief foarte variat cu altitudini cuprinse între cca. 200m (Cheile Caraşului)si 1447m (Vf. Piatra Gozna, Masivul Semenic) cuprinzând urmatoarele etaje climatice:

  • Climatul montan – climatul de munte(1000-1800m)- caracteristic masivului Semenic în zona ce depaseste altitudinea de 1000m ; temperaturii medii anuale cuprinse între 6 si 4 grade C functie de altitudine, cantităţi de precipitatii cuprinse între 800-1000mm/an, uneori 1200mm/an, chiar 1400mm/an în cazul Semenicului, vânturi vestice.
  • Climatul de dealuri – climatul de dealuri joase(200-500m) si înalte (500-800 m) – caracteristic Muntilor Aninei pe toata suprafata cuprinsa în parc; temperaturii medii anuale între 10 si 8 0C (200-500m) si 8 si 6 0C (500-800m), cantitati de pp cuprinse între 500-600 mm /an (200-500m) în cea mai mare parte a ţării, 600-800 mm/an pe teritoriul parcului si 600-700 mm/an (500-800m) în cea mai mare parte a tarii, 800- 1000 mm/an pe teritoriul parcului.

Regimul Termic

În general luna cea mai calda a anului este iulie, iar lunile cele mai reci sunt ianuarie si februarie. Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 4°C – în partea înalta a Masivului Semenic si 10°C – în zona joasă a Cheilor Caraşului.


Regimul pulviometric

În general cantitatile cele mai abundente de pp se înregistreaza în luna iunie, iar perioadele secetoase apar de regula în intervalele ianuarie-februarie si septembrie-noiembrie.
Cantitatile medii anuale de pp sunt cuprinse între 1400 mm/an în zona înalta a Masivului Semenic si 800 mm/an pe platourile carstice si în zona Cheilor Caraşului si Gârlistei.


Regimul eolian

În zona cea mai mare a teritoriului parcului vânturile bat cca 75% din an, putând ajunge pâna la cca. 88% din an în zonele înalte ale Masivului Semenic. Pe un fond dominat de circulatia vestica, directia vântului este influentata de relieful accidentat al parcului. În zona înalta a Semenicului predomina vânturile de sud si sud-vest si cele de nord si atingând doar 2 mps, în general predomina tot vânturile vestice si uneori din sud-est.

În conditii de cer senin, deseori pe versanţi si pe vai apar brize de munte şi vale.

Vânturile locale predominante sunt Austrul si Cosava.

Austrul este un vânt vestic, uscat si cald pe timpul verii, iar în perioada de iarna este însotit de geruri si e lipsit de precipitaţii.

Cosava este un vânt foarte intens cu caracter de fohn, cald si uscat, bate în general din sud-est si uneori din est, îşi face simtită prezenta mai rar, în general doar în partea de sud-vest a parcului.